Dogtivity Bloggen

Relasjonen til hunden din

hundetrening hverdag Oct 12, 2024
Relasjonen til hunden Inger Marie og hund

Tenk på forholdet med hunden din som en mursteinsvegg. Hver enkelt murstein representerer den positive forsterkningen som hunden får fra alle valgene den tar og mulighetene den følger; gode valg som du forsterker og bygger opp hos hunden din gjennom å gi den belønninger for ønsket adferd. Dette er noe du ser på som byggesteiner i hundetreningen. Men det du mangler er sementen mellom alle mursteinene. "The secret sauce" som holder veggen oppe og stødig så den ikke plutselig raser! 

Målet er jo å belønne de gode valgene hunden tar - adferden du ønsker. Jo flere adferder du belønner jo flere adferder lærer hunden din. Hvis hver adferd representerer en murstein, har du etter hvert veldig mange mursteiner. Du har mursteinene til det man kan kalle “bygningen av hundetrening og hundeier-suksessen”.

Forholdet er det som limer alt sammen. Det bygger bro over gapet mellom valgene og din belønning. 

For eksempel:

Du jobber iherdig med å trene på at hunden skal gå med løst bånd, og hunden forstår at løst bånd betyr belønning. Kanskje du til og med jobber iherdig med å få en knallgod innkalling og hunden forstår at hvis den kommer når du gir innkallingssignal får den belønning. Men du trener ikke spesifikt på valget om å gå i nærheten av deg. 

Forholdet mellom deg og hunden din bygger bro over dette gapet.

Forholdet mellom deg og hunden din tillater å bygge bro mellom valg, slik at du ikke må gå gjennom den samme treningen i alle mulige tenkelige scenarioer du og hunden din kanskje kan komme til å befinne dere i. Forholdet deres - relasjonen deres - er sementen mellom mursteinene. Relasjonen deres er alt vi har mellom alle øvelsene og adferdene. 

Når man ser på det på denne måten så forstår man at man trenger en god relasjon med hunden for å oppnå suksess. Men hvordan få til det? 

Jeg liker å tenke på dette som en konto - en Forholdskonto. 
Hvis du tenker på en bankkonto, den gjør du innskudd på og uttak på. Det samme gjør du på forholdskontoen du har med hunden din. Innskudd kan for eksempel være lek, kos eller trening - kort sagt positive interaksjoner. Uttak kan for eksempel være kloklipp, kjeft, frustrasjon eller uforutsette hendelser - kort sagt negative interaksjoner. 

Det vi må passe på er at det blir flere positive interaksjoner enn negative! 

Dette her handler om hverdagen din. Ofte så er vi litt ubevisste gjennom dagen med hunden, og får en del negative interaksjoner. 
Jeg hørt en gang en hundeinstruktør si følgende; jeg vet og ser at du trener med positiv forsterkning, men har du et positivt hundehold? 

Akkurat det er det litt viktig å reflektere over. For relasjonen til hunden din er så ufattelig viktig! Relasjonen til hunden din er det som gjør forskjellen på om hunden ønsker å komme til deg eller løpe av gårde hvis det skjer noe skummelt. Relasjonen til hunden din er det som gjør forskjellen på om den kommer lynkjapt på innkalling, eller om den skal sjekke lukter her og der på omveien inn til deg. 

Relasjonen til hunden din er limet mellom treningen, alle øvelsene, du gjør og lærer hunden og hverdagssituasjonene! 

Uttak kommer alltid til å skje. Det kommer vi ikke utenom. 

Uansett hvor tålmodig du er som hundeier. Uansett hvor mye du trener belønningsbasert, og uansett hvor mye du er bevisst på dette og tenker over dette.

Hunden kan bli skremt av en hendelse på tur - noe du overhode ikke har kontroll over, men du er sammen med hunden i denne situasjonen. 

Vi må ta med hunden til veterinæren

Vi må klippe klør

Vi må bade og børste

Hunden gjør noe du ikke vil at den skal gjøre

Det siste punktet her - er nok der de aller fleste har aller mest uttak. Vi er veldig flinke til å reflektere over hva hunden IKKE skal gjøre. Og så er det det vi fokuserer på. IKKE gå på benken, IKKE hopp på meg når jeg kommer hjem, IKKE hopp på gjestene, IKKE trekk i båndet osv osv. Kjenner du deg igjen? 

Snu dette i stedet til; hva vil jeg at hunden min skal gjøre i denne situasjonen? 
- jeg vil at hunden skal holde alle 4 bena på bakken
- jeg vil at hunden skal vente i senga si til jeg eller gjestene er klar til å hilse
- jeg vil at hunden skal gå med slakt bånd

Og så legger du til rette for hunden så den får til det - eller i hvert fall noe i den retning i starten - og så belønner du det du vil ha! 

Vipps så har du en langt mer positiv interaksjon enn en negativ - kun fordi du tok deg tid å reflektere litt og legge til rette! 

Pass på at du har mye mer innskudd enn uttak på forholdskontoen! 

Her får du noen ideer til hva du kan gjøre, men tilpass til din hund og legg gjerne til mer: 

  • Massasje
  • Trening
  • Leke
  • Pelsstell
  • Gå tur
  • Ligge på fanget og kose
  • Være med i bilen
  • Belønnes med godbiter
  • Inkludere hunden med familien
  • Bruke tid med hunden